Regim alimentar pentru sportivi ce fac maraton și semimaraton.


1. Proteină
Proteina este principalul component al organismului. Dacă carbohidrații sunt combustibili pentru energie, atunci proteină este material biologic din care suntem formați. Din proteină sunt formați mușchii, organe interne, fermenți, hormoni care controlează procesele vitale. Proteina colagen și elastină se găsesc în oase, tendoane și țesut conjunctiv. Celulele noastre sunt în mod constant reînnoite, iar materialul de construcție pentru celule noi trebuie furnizat în mod constant zilnic.

Sportivul ce face sport de anduranță are nevoie de un aport zilnic de 1-2 grame de proteine la kg greutate corporală. Aportul scăzut de proteine pentru sportivi afectează motivația, deoarece serotonina este un neurotransmițător și este sintetizată din aminoacidul esențial L-triptofan ce este component proteic. Nivelurile scăzute de serotonină vor afecta starea de spirit, vom fi anxioși, nervoși.
2. Aminoacizi esențiali
Leucina - ajută la scăderea nivelului de zahăr, oprește distrugerea țesutului muscular care apare în timpul efortului fizic crescut și stimulează arderea grăsimilor.
Valin — este implicat în producerea de energie, promovează creșterea și regenerarea țesuturilor și este esențială pentru funcționarea normală a creierului.
Isoleucina — este necesară sportivilor, pentru rezistență, accelerează procesele de recuperare musculară, participă la sinteza hemoglobinei și reglează nivelul glucozei.
Arginina este necesară atunci când corpul crește, se îmbolnăvește sau îmbătrânește, deoarece atunci producția sa este insuficientă. Arginina stimulează producția hormonului de creștere, întinerește corpul, stimulează sistemul imunitar și ajută la reducerea stratului de grăsime subcutanată.

Sfaturi pentru sportivi ce fac maraton

 Înainte de antrenament
3. Complexe de vitamine
Pentru a completa alimentarea cu toate substanțele și vitaminele necesare, se recomandă administrarea complexelor de vitamine.
Cu ajutorul complexelor de vitamine, veți îmbunătăți funcționarea organismului, producerea de energie și recuperare țăsutului muscular.

4. Protejarea articulațiilor și ligamentelor
Să nu uităm că, în timpul antrenamentului intens, articulațiile asumă o sarcină uriașă asupra sa. Pentru a preveni deteriorarea și menține în stare sănătoasă, se recomandă să administrați complexe pentru articulații. Aceste compexe previn distrugerea articulațiilor și uzura acestora.

5.  Menținerea echilibrului de apă și săruri minerale.


Isotonic - băuturi sportive, sarcina cărora este menținerea echilibrului de apă și săruri minerale perdute prin transpirație în timpul efortului fizic de anduranță. De asemenea, conțin vitamine și minerale precum magneziu, calciu și potasiu.
Isotonic va ajuta:
- restabilirea echilibrului oligoelementelor și sărurilor minerale
- restabilirea lichidului perdut în timpul antrenamentelor intense de anduranță
- va potoli setea și va energiza în timpul efortului


Dupa antrenament.
Este recomandat să consumați proteine cu asimilare rapidă (proteine din zer) sau aminoacizi imediat după antrenament. Se recomandă după efort aminoacizi esențiali BCAA (leucină, izoleucină, valină) pentru recuperarea țăsutului muscular. Aceste recomandații sunt dovedite prin multe studii științifice.

6. Glutamina
Prin toate recomandațiile mai sus este un component de nu uitat se are în vedere aminoacidul glutamina. 60% din țăsutul muscular este format din glutamină, iar mucoasa intestinală este complet la 100%. Din glutamină se sintezează în organism glucozamină pentru articulații. Studiile efectuate de Universitatea Oxford pe alergători de maraton și ultra-maraton au arătat că suplimentele de glutamină administrate imediat după maraton și adăugător 2 ore mai târziu, reduc riscul de infecție și crește activitatea celulelor imune. Deci sa stabilit că glutamina sporește imunitatea și recuperare totală a organismului după efort maximal.


În timpul maratonului.7 .Energizante sub formă de geluri în tuburi la fiecare 30 de minute.
Gelurile sunt concepute pentru a oferi energie imediată corpului înainte și în timpul efortului. În componența sa de obicei sunt cîteva feluri de carbohidrați într-un raport echilibrat, combinate cu substanțe suplimentare, cum ar fi beta-alanina, colina și vitamina B3, toate aceste componente  împreună reduc oboseala și susține metabolismul energetic. Gelurile sunt compacte și încap în pungă mică.


8. Complex Maraton

Marathon este un supliment sportiv care îmbunătățește performanța energetică în timpul antrenamentului de anduranță. Produsul conține o porție de carbohidrați sub formă de maltodextrine, care sunt ușor digerabile în sistemul digestiv, asigură organismul cu glucoza necesară pentru energiei și ajuta la menținerea glucozei stabile din sange în timpul antrenamentului (cu niveluri prea scăzute de zahăr în sânge, corpul nu este capabil să reziste efort fizic). Maltodextrine și citrulină crește sinteza de oxid nitric pentru transport în mușchii elemente importante. În plus, Marathon conține componente energetice importante: BCAA, care sunt implicate în procesele energetice aerobe (ciclul glucoză-alanină) și creatina. Datorită conținutului său de cofeină, taurină și tirozină, Marathon stimulează și metabolismul energetic. În acest produs se conține L-carnitină care accelerează metabolismul energetic cu participarea grăsimiilor, ce sunt cel mai economic combustibil pentru acest tip de efort. Compoziția extrem de bogată a produsului Marathon mai conține și un complex de vitamine care reglează procesele energetice și mineralele care mențin echilibrul apă-sare.


9. Complex Runner's Multivitamin

Runner's Multivitamin este un supliment multivitaminic și mineral formulat având în vedere nevoile alergătorilor și ale tuturor sportivilor de anduranță; produsul este îmbogățit cu componente care întăresc articulațiile și îmbunătățesc procesele energetice. Vitaminele reglează aportul de energie în timpul exercițiilor aerobe, vă permite să obțineți energie din glicogen, reduc oboseala (vitaminele B1, B2, B6, B12, acid folic), protejează împotriva radicalilor liberi (vitaminele C, E). 


Complexul mineral include magneziu, care este necesar pentru contracția musculară; fier, care ajută la transportul oxigenului, care este foarte important în timpul exercițiilor de anduranță; mangan, care ajută la curățarea organismului de toxine; iod, care este necesar pentru buna funcționare a glandei tiroide, care controlează metabolismul; zinc, este responsabil pentru imunitate; și cromul care ajută la menținerea glicemiei stabile, fără de care antrenament pe termen lung este imposibil. 


Preparatul este îmbogățit cu 2 complexe de componente, care sunt deosebit de importante pentru alergători. Primul este un complex care conține ingrediente care întăresc articulațiile (glucozamina este principalul material de construcție al suprafețelor articulare) și îmbogățesc compoziția lichidului sinovial (acid hialuronic). Al doilea este un complex care îmbunătățește furnizarea de energie în timpul exercițiilor aerobice; conține ingrediente care stimuleaza productia de NO (arginina, citrulina) și reduc acidificarea musculară indusă de efort, (beta-alanina).

Pregătirea pentru maraton

Clienții noștri mulțumiți